Viron väreihin pukeutuva Kullas ihmettelee Suomen jäämistä sivuun
MM-maajoukkuekilpailu järjestetään Hollannin Assenissa 28.-29. syyskuuta. Kullas edustaa jälleen Viroa. Suomen ja Viron kaksoiskansalaisena hänet on aikanaan nähty myös Suomen ajopaidassa – viimeksi kaudella 2013.
- Olin tänäkin vuonna mukana Suomen joukkueen valintaprosessissa, mutta odotin, mikä on Viron päätös joukkueen suhteen. Minut valittiin sitten Viron joukkueeseen Priit Rätsepin ja Tanel Leokin kanssa, Kullas kertoo.
Kullas on ollut Viron maajoukkueen kanssa parhaimmillaan neljäs ja aina yhdeksän parhaan joukossa MM-kilpailussa. Tänäkin vuonna sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon olisi arvostettava suoritus. Samalla Kullas ihmettelee, miksei Suomi ole mukana.
- Seurasin Suomen joukkueen osallistumiseen liittyvää uutisointia ja kuvioita. En oikein ymmärrä, miksei Suomi osallistu. Kisa on lähellä, kisa on hieno ja pehmeä hiekkarata sopii suomalaisille varmasti paremmin kuin Englannin kova, missä Suomi kuitenkin oli mukana pari vuotta sitten. Assen on varmasti suomalaisille paras rata, mitä tässä on ollut tarjolla tyyliin viiteen vuoteen. Ja olisi Suomesta myös löytynyt kuskeja, vaikka osa onkin loukkaantuneena. Ainakin Matias Vesterinen, Juuso Matikainen, Santtu Tiainen ja Emil Silander olisivat hyvin voineet edustaa Suomea. Varmasti vielä joku muukin. Vesterisellä ja Tiaiselle on paljon kokemusta Hollannin suunnalta. Matikainen ja Silander ovat puolestaan SM-sarjan parhaimmistoa. Jätkät ovat hyväkuntoisia ja iskussa juuri nyt.
Kullas myös muistuttaa Suomen perinteistä ja menestystuloksista MM-tasolla. Niitä olisi syytä kunnioittaa.
- Jos kisasta karsiutuu, sitten karsiutuu. Yhtä lailla sitä voi päästä jatkoonkin.
Virolla kokenut joukkue
Viro ajoi MM-maajoukkuekilpailussa yhdeksänneksi viime vuonna. Joukkueessa olivat mukana Kullaksen lisäksi Tanel Leok ja MX2-luokan MM-sarjassa kilpaillut Hardi Roosiorg. Kausilla 2015-2017 Roosiorgin paikalla ajoi Priit Rätsep.
Kullas, 27, on kilpaillut tänä vuonna kahdessa Englannin mestaruussarjassa, joista niin sanotussa kakkossarjassa, MX Nationalsissa, hän varmisti MX1-mestaruuden toiseksi viimeisessä osakilpailussa viime viikonloppuna. Kullas on ajanut myös muun muassa Viron ja Suomen mestaruussarjan osakilpailuja. Lisäksi hän on ollut loukkaantuneena kahdesti, selkänikaman ja lapaluun murtumien takia. Tanel Leok, 34, on MXGP-luokan MM-sarjan vakiopistemies yhä edelleen, ja hän on tämän kauden sarjassa 16:tena. Leok on myös WP-iskunvaimenninvalmistajan testikuljettaja ja osallistuu satunnaisesti Husqvarnan testeihin.
SM-sarjassakin tänä vuonna erävoittoja ottanut ja myös nyt sunnuntaina Porissa kilpaileva Priit Rätsep, 28, ajoi ammatikseen vielä pari vuotta sitten, mutta kaudet 2018 ja 2019 hän on ollut puoliammattilainen. Hän käy arkitöissä, mutta panostaa samalla kilpailemiseen Virossa ja Latviassa. Oman tuloksentekonsa sijaan hänelle on tärkeintä auttaa, valmentaa ja kehittää nuorta virolaista 85-luokan kuljettaja Mikk Martin Lõhmusta, joka ajoi MXC/A:n SM-sarjan Alavuden-osakilpailussa toiseksi ja joka osallistuu myös Porin osakilpailuun.
- Kun Hardi Roosiorg loukkasi itseään ja Priitin paikka maajoukkueessa alkoi näyttää vahvemmalta Lommelin MM:n aikoihin, alkoi Priit harjoitella vielä tehokkaammin. Hän kuntoilee ahkerasti ja ajaa kisoja viikonloppuisin ollaakseen kunnossa MM-maajoukkuekisassa, Kullas kuvailee.
- Meillä kaikilla on nyt vielä hyvin kuukausi aikaa tehdä viimeinen puristus treenien suhteen ja myös levätä, jotta olemme valmiina Asseniin.
Rätsep ajaa MX2-luokassa ja mitä todennäköisemmin Leok MXGP:ssä ja Kullas Open-luokassa. Näin Leok saa eniten lepoaikaa, sillä hänen eriensä välillä on tauko - siis mikäli Viro selviytyy karsinnasta sunnuntain varsinaiseen kilpailuun.
- On hienoa päättää kausi MM-maajoukkuekisaan. Siellä oma suoritus ei ole tärkeintä, vaan joukkueen yhteinen tulos. Totta kai annan kaikkeni, mutta silti kierrämme rataa yhdessä joukkueena, kerromme näkemyksiämme ajolinjoista ja autamme toisiamme.
Kullas ajoi viime vuonna open-luokan kuljettajana erissä seitsemänneksi ja kymmenenneksi.
Persoonallisesta Assenista suuntaviivoja KymiRingille?
Hollannin Assenissa ei ole kiinteää motocrossrataa, vaan se rakennetaan MM-maajoukkuekilpailua varten asfalttirata-alueelle. Näin Assenissa on toimittu aiemminkin MM-sarjan merkeissä.
- Rata on hyvä, mutta todella pehmeä. Se on kuin rantahiekkaa. Ajaminen on raskasta. Huono tekijä on se, että jos radalta ajaa ulos, voi joutui heti asfaltille tai päin seinää. Tykkään silti siis itse radasta, Kullas muotoilee.
Suomessa ajetaan MM-sarjan osakilpailu ensi vuonna Iitin KymiRingillä, minne niin ikään rakennetaan rata MM-osakilpailua varten asfalttiradan sisälle ja päälle. KymiRingille tulee myös kiinteä rata, mutta siitä hyödynnetään näillä näkymin vain osa arvosarjassa.
Ensimmäinen mestaruus Suomen ulkopuolella
Kullas on menestynyt henkilökohtaisella tasolla laajasti eri puolilla Eurooppaa, mutta viime viikonloppuna varmistunut Iso-Britannian kakkosarjan MX1-mestaruus on hänelle ensimmäinen titteli Suomen rajojen ulkopuolella. Suomen mestaruuksien rinnalla Kullas on aiemmin voittanut hopeaa Espanjan ja Saksan mestaruussarjoissa sekä pronssia Iso-Britannian mestaruussarjassa. Hollannin mestaruussarjassa Kullas muistelee olleensa parhaimmillaan viiden joukossa, ehkä kolmen parhaan sakissa. Lapsuusvuosilta on Viron mestaruus talvisarjasta.
- Brittien mestaruus on iso asia minulle, mutta ennen kaikkea tiimilleni. Tiimi on ollut toiminnassa seitsemisen vuotta ja heillä oli ennen tätä kautta parhaana tuloksena yksi kolmossija erästä, Kullas kuvailee viitaten briteissä edustamaansa Cab Screens Deos Group Racing -tiimin.
MX Nationals -sarjassa on takana viisi osakilpailua kuudesta. Kullas on voittanut useita eriä ja osakilpailuja, mutta kausi on silti ollut vaikea huhtikuun lopulla tulleen selkänikaman murtuman takia. Kun hän toipui siitä, mursi hän pian lapaluunsa. Luut ovat nyt ehjät, mutta selkä vihoittelee edelleen.
- Kolme viikkoa lapaluun murtuman jälkeen ajoin yhden osakisan siten, että jättäydyin starteissa viimeksi ja ajoin alkukierrokset varovasti. Vältin kontakteja, ja pyrin vain nousemaan pikku hiljaa ylöspäin. Olin erissä yhdeksäs ja kymmenes. Niistä tulleet pisteet olivat tärkeitä mestaruuden kannalta. Selkäni rasittuu edelleen varsin paljon ja on aamuisin kipeä. Täytyy olla hyvä sänky, että saa nukuttua, ja selän kanssa pitää olla hieman varuillaan.
Omien loukkaantumistensa rinnalla Kullas on pistänyt merkille, että MM-sarjassa on tullut tänä vuonna varsin paljon vammoja. Ehdottomia syitä niille on vaikea löytää, mutta Kullaksella on näkemyksensä.
- Pyörät ovat todella hyviä ja kulkevat kovaa. MM:ssä on sileitä ratoja, mikä vain kasvattaa nopeuksia. Viime vuonna ei ollut näin paljon loukkaantumisia, mutta isossa kuvassa niitä on ollut viime vuosina runsaasti. Mielestäni syyt löytyvät liian nopeista radoista. Isojen pyörien kuutiotilavuuksien laskusta on ollut puhetta, mutta ennemmin lähtisin tekemään radoista hitaampia. Pitäisi olla enemmän spooria ja vain hitaampia kohtia.
Haasteita päämestaruussarjassa
Kullas on kilpaillut tänä vuonna myös brittien päämestaruussarjassa, Maxxis British Motocross Championship. Siinä hän ajoi tiimilleen sen ensimmäiset palkintosijat, ja enää jäljellä olevassa kauden viimeisessä osakilpailussa olisi hienoa päästä juhlimaan ensimmäistä erä- ja osakilpailuvoittoa. Sarja on kakkossarjaa astetta kovempi, vaikka moni muukin kuljettaja ajaa molempia sarjoja. Pääsarjassa Kullasta vastassa ovat MM-tasollakin menestyneet Tommy Searle ja Shaun Simpson.
- Minulla jäi yksi kisa väliin lapaluuvamman takia. Kaksi keskeytystä on puolestaan tullut ketjujen takia. Kerran sain sijoitusrangaistuksen pyöräni äänistä, MX1-luokassa kilpaileva Kullas kertaa.
- Muuten on tullut pääasiassa erien ja osakisojen podium-sijoja.
Pääsarjassa on ajettu seitsemän osakilpailua kahdeksasta. Kullas on viidentenä, yhden pisteen takamatkalla nelospaikasta (Mel Pocock). Kolmossija (Jake Willard) on liian kaukana, 34 pisteen päässä. Searle johtaa ennen Simpsonia.
Kummassakin sarjassa ajetaan samanpituiset erät kuin Suomessa, eli 25 minuuttia ja kaksi kierrosta.
Ison pyörän Rannikko on kova
Kullas kilpailee nyt sunnuntaina MX1-luokan SM-sarjan viimeisessä osakilpailussa Porissa. Yyterissä vietetään viikonloppuna radan jäähyväisiä, sillä meluhaittojen takia radan ympäristöluvalle ei ole enää saatu jatkoa. Kilpailussa ajetaan vasta kolmatta kertaa tällä vuosituhannella niin sanottu takalenkki. Sitä seuraavalla, pitkällä, pehmeän hiekan takasuoralla on puolestaan ikoninen asema lajin parissa.
- Porissa on hyvä rata. Siellä on kovempaa osuutta, perussuomihiekkaa kivineen sekä legendaarinen takasuora, Kullas kuvailee.
- Olen valmistautunut kisaan ajamalla pari päivää Virossa pehmeällä hiekkaradalla, jota ei ole lanattu puoleen vuoteen. Porissa rata ei varmaan kulu samaan kuntoon, joten olen valmis.
Kullas on ajanut tänä vuonna yhden SM-osakilpailun, Karkkilassa, missä hän voitti molemmat erät. Kullas on ennakkosuosikki myös Porissa. Vielä lauantaina Kullas kilpailee Viron mestaruussarjan päätöksessä, mistä hän kiiruhtaa Suomen länsirannikolle.
- Yritän voittaa lauantaina ja sunnuntaina, mutta Porissa on kyllä mukana myös Rene Rannikko, jolla on pyörässään enemmän kuutioita kuin minulla, joten hän on varmasti kova vastus. Se pyörä menee ainakin lujaa takasuoralla, Kullas hymähtelee hyväntahtoisesti viitaten Rannikon käyttämään, "isojen poikien" 500-kuutioiseen kaksitahtiseen Hondaan.
Porissa ajetaan lauantaina Suomen Cupin päätösosakilpailu luokissa MXJ, MXV35, MXV45 ja MXV55 sekä sivuvaunujen SM-sarjan viimeinen osakilpailu. Sunnuntaina on vuorossa MX1-, MX2- ja MXC/A-luokkien SM-sarjan finaali. Kilpaileminen käynnistyy kumpanakin päivänä kello 11:30.