Motocrossin lajiryhmä tiedottaa 12/2015: Kansainvälisiä kilpailuja ajavat huomio

Teksti
Ranskan Gautier Paulin ranskalaisyleisön "yllä". Ranskan Gautier Paulin ranskalaisyleisön "yllä".
Kuva
Honda Pro Racing
Alla vapaasti suomennettuna Kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n sääntömuutokset, joiden on määrä astua voimaan kilpailukaudeksi 2016.
 
- MXGP:n ja muita kansainvälisen motocrosskomission alaisuudessa olevia kilpailuja voidaan siirtää, päivämääriä muuttaa tai paikkakuntia vaihtaa kauden aikana.
 
- Käyttäytyminen radalla tai missä tahansa muualla kilpailualueella: Ajaja ei saa mitenkään käyttäytyä siten, että hän aiheuttaa vaaraa kenellekään ajaessa, tapahtui ajaminen missä tahansa.
 
- FIM Race Direction (RD) (kilpailunjohtaja) voi antaa tai määrätä rangaistuksen epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä. Koskee kaikkia osapuolia kuten esimerkiksi ajajia, tiimejä, perheenjäseniä jne.
 
- Rinta- ja selkäsuoja pakollisia 2016 alkaen. Rinta- ja selkäsuojan on oltava niin sanottu kovasuoja  (EN1621). Lasit ja hansikkaat on aina oltava päällä mentäessä ajamaan radalle.
 
- Koruja tai muita ylimääräisiä ”esineitä” ei saa pitää niin sanotusti ”vapaana”, vaan ne pitää teipata turvallisesti suojaan tai poistaa ajajan ollessa radalla.
 
- Musiikkilaitteita (nappikuulokkeet, radio, MP-laite) ei saa käyttää radalla ajaessa.
 
- Lähtöpuomin taustalla ei enää saa rakentaa starttiramppeja, siis korotuksia. Moottoripyörän on oltava vaakatasossa. Tasaus tai alustan polkeminen tasaiseksi tai kovemmaksi on sallittu.
 
- Moottoripyörä pitää sijoittaa keskelle puomia ja suorassa ajolinjassa. Sivuttaissuuntaista lähtöä ei saa tehdä, eli moottoripyörä on asetettava suorassa ajolinjassa lähtösuoraan nähden.
 
- Kun ajaja loukkaantuu radalla, ei kukaan muu kuin lääkintäryhmä saa mennä auttamaan loukkaantunutta ajaja. Koskee myös tiimiä, ajajan vanhempia ja avustajia. Rikkeestä voi seurata rangaistus.
 
- Kilpailunjohtaja (RD) tai tuomaristo (Stewards Panel = SP) voi määrätä rangaistuksen eväämällä kilpailijan oikeuden osallistua seuraavaan tai useampaan MM-kilpailuun jostain merkittävästä sääntörikkomuksesta.
 
- Oikaisemisesta, keltaisen heilutetun lipun tai ensiapulipun tarkoitusten rikkomisesta on annettava suullinen ilmoitus tapahtuneesta rikkeestä aina ennen rangaistuksen määräämistä.
Ajajan tuloksen muutoksesta on aina merkittävä tuloksiin rangaistuksen syy.
Ajaja voi tehdä vastalauseen päätöksestä 30 minuutin sisällä tulosten julkaisemisesta tuomaristolle (SP).
 
- Lippumiesten alaikä MM-kisoissa muuttuu 18 vuoteen aikaisemmasta 16 vuodesta. Lippumiehellä on oltava vihellyspilli.
 
- Lääkintälippu (Medical flag) pitää olla jokaisessa lippumiespisteessä.
 
- Moottoriajoneuvon, MXGP, saa vaihtaa aina siihen saakka, kunnes ajaja menee lähtöön.
 
- MXGP:n erän keskeyttäminen 2 kierroksen jälkeen tai ennen kuin erästä on ajettu 51%:
Ajajien tulee seurata toimitsijoiden ohjeita ja palattava lähdönodotusalueelle. 
Ajajilla on 5 minuuttia huoltoaikaa.
Moottoripyörää ei saa vaihtaa.
Ajajat järjestetään radalle menokohdasta (PIT Out) peräkkäiseen keskeytymistilanteen järjestykseen ja heidät lähetetään uusintalähdön tapahtuessa peräkkäin nopealla sykkeellä takaisin kilpailuun. Vain kilpailussa keskeytymistilanteessa mukana olevat kilpailijat saavat osallistua uusintalähtöön.
Jonossa olevat moottoripyörät asetetaan jonoon siten, että jälkimmäisen moottoripyörän etuakseli on edessä olevan moottoripyörän taka-akselin kohdalla.
 
- Kaasukahvan käyttö manuaalinen, eli vaijerilla, ei fly-by-mallisia.
 
- Äänimittauksessa ajoneuvon moottorin kierrosten tulee saavuttaa vähintään se kierroslukutaso, jonka laitteen valmistaja on ilmoittanut maksimikierrokseksi, jota moottoripyörä saavuttaa käytössä. Jos ajoneuvo ei saavuta ilmoitettua huippukierrosta, hylätään ajoneuvon äänenmittaus. Mittaus tulee suorittaa kierroslukumittarilla tehtaan ilmoittamien arvojen mukaan.
 
- Kypärässä ei saa käyttää kameraa tai muita lisälaitteita. Tämä FIM-päätös perustuu kypäränvalmistajilta saatuun selvitykseen siitä, millainen vaikutus kameran tai muun laitteen liittämisellä kypärään on. Esimerkiksi ECE 22-05 -testi, joka on esimerkiksi Euroopassa myytävien kypärien hyväksytty normi, testauksessa ei tehdä koko kuoren kestävyystestiä. Kokonaiskestävyyden testaavat vain harvat laadustaan tunnetut ja tunnetut merkit. 
 
- Statement of facts on tarkennettu koskemaan vain radalla tapahtuneeseen oikaisemiseen, heiluvan keltaisen lipun huomioita jättämiseen sekä lääkintälipun noudattamatta jättämiseen koskevaan rikkomukseen.
 
Motocrossin lajiryhmä harkitsee vastaavia sääntöjä kotimaiseen motocrossiin kilpailukaudeksi 2017.