Kytönen nousi lopussa niukkaan voittoon

Roni Kytönen vei nimiinsä Janakkalan avauspäivän.
Jani Hovi
Roni Kytönen vei nimiinsä Janakkalan SM-enduron ensimmäisen kisapäivän, nousten kärkeen vasta viimeisen maastokokeen jälkeen.

Enduron SM-sarjan kesäkausi polkaistiin käyntiin tänään Janakkalassa. SM-luokissa kuljettajat ajoivat 12 maastokoetta, joilla maastokoeaikaa kertyi yhteensä noin tunnin verran. Kilpailun maastokokeet kiertelivät varsin pienellä alueella ja siirtymät pätkien välillä olivat varsin vähissä. Aikataulun osalta kilpailu olikin varsin leppoisa, sillä kierrosten välissä huollolla oli aikaa yli 20 minuuttia.

Aamun ensimmäinen maastokoe meni Eemil Pohjolan nimiin, mutta toisen maastokokeen kaatuminen pudotti Pohjolan pois kärjestä. Kärkeen nousi Hermanni Haljala, joka pitikin johtopaikkaa hallussaan ensimmäisen kierroksen päätteeksi. Peetu Juupaluoma oli tuossa vaiheessa toisena vajaan 10 sekunnin päässä Haljalasta, Pohjolan ollessa puolestaan puolen sekunnin päässä Juupaluomasta kolmantena. Roni Kytönen kaatui neljännellä maastokokeella ja oli sen jälkeen neljäntenä, 17 sekuntia Haljalan takana. Antti Hänninen oli viides, 12 sekuntia Kytösen takana.

d

Eemil Pohjola kellotti avauspätkälle pohjat.

Toisella kierroksella Haljalan hyvä vauhti jatkui ja hän piti yhä johtopaikkaa hallussaan. Kytönen oli pääsi myös parempaan vauhtiin ja oli nousi yleiskilpailussa toiseksi. Kytönen sai kavennettua Haljalan eroa viidellä sekunnilla ja viimeiselle kierrokselle lähdettäessä kaksikon ero oli 12 sekuntia. Pohjola hengitti aivan Kytösen niskaan, ollen vain sekunnin päässä kerhokaveristaan. Juupaluomalla oli vaikeuksia kahdeksannella maastokokeelle, kun hänen pyöränsä etujarru rikkoutui. Juupaluoma hävisi maastokokeella 15 sekuntia pohja-ajalla ja oli yleiskilpailussa neljäntenä tapahtuneen jälkeen, 26 sekuntia Haljalan takana. Hänninen jatkoi viidentenä minuutin päässä Haljalasta.

d

Hermanni Haljala johti kilpailua viimeiselle maastokokeelle asti.

Viimeisen kierroksen kahdella ensimmäisellä maastokokeella Kytönen käänsi kaasua vielä kovempaa ja ajoi molemmilla pätkillä neljä sekuntia Haljalan eroa kiinni. Kytönen jatkoi pohja-aikojen tehtailua myös toiseksi viimeisellä maastokokeella ja kun kaksikko lähti viimeiselle maastokokeelle, oli kaksikon ero 2,7 sekuntia. Haljala teki kaikkensa, mutta jäi reilut neljä sekuntia Kytöselle tuolla viimeisellä maastokokeella ja näin ollen Kytönen vei kisan nimiinsä 1,6 sekunnin erolla Haljalaan. Eemil Pohjola oli kilpailussa kolmas, jääden 20 sekuntia voitosta. Juupaluoma oli neljäs ja hän jäi Pohjolalle viisi sekuntia. Kilpailun ensimmäisellä kierroksella pyörän käyntiongelmista kärsinyt Samuli Puhakainen nousi lopussa yleiskilpailussa viidenneksi, jääden 1.34 voitosta. Hänninen jäi Puhakaiselle kaksi sekuntia ja oli kuudes. Seitsemäs oli Henric Stigell, joka teki näin ollen hienon paluun kisapoluille. Hugo Svärd oli yleiskilpailun kahdeksas, Niko Puotsaari yhdeksäs ja hienosti onnistunut Vili Viitanen kymmenes.

g

Niko Puotsaari voitti U20-luokan.

E1-luokan SM-kärkikolmikon muodosti Kytönen, Svärd ja Puotsaari. E2-luokassa korkeimmat pisteet keräsi puolestaan Haljala, Juupaluoma ja Puhakainen. E3-luokassa vauhdikkaimmat olivat Pohjola, Hänninen ja Antti Ahtila. U20-luokassa korkeimmat SM-pisteet menivät Puotsaarelle, joka nousi luokan kärkeen kolmanneksi viimeisellä maastokokeella. Albert Juhola oli luokan toinen ja Oskari Vuori kolmas. Naisten SM-luokan voitto meni yli minuutin turvin Janette Mieloselle. Riina Lampinen oli toinen ja Viivi-Maria Mäkinen kolmas.

d

Janette Mielonen oli naisten ykkönen.

Tänään Janakkalassa ajettiin myös kerhojoukkueiden SM-kilpailun ensimmäinen kisapäivä. Joukkuetuloksia ei ole vielä meillä käytettävissä, mutta luonnollisesti kärkipaikkaa pitää Jämsän Seudun Moottorikerhon ykkösjoukkue, jossa ajaa Kytönen, Haljala ja Pohjola. Toisena kilpailussa on todella epävirallisen laskutoimituksen jälkeen Hämeenlinnan Moottorikerhon ykkösjoukkue (Samuli ja Eetu Puhakainen, sekä Antti Ahtila)