Kekseliäät ajolinjat endurossa

Kirjoittaja: HANNU MERIKALLIOKävelin viikko sitten muutaman EK:n ennen Lievestuoreen kisaa ja silmiini pisti parissa kohdassa jalanjäljet, jotka poikkesivat spoorista. Jäljet palasivat spooriin hieman edenpänä. Olikohan joltakin loppunut kunto tai kenties keksinyt uuden ajolinjan, joka säästää aikaa. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan innovatiivista ajolinjan suunnittelua harrastaa ainakin muutama kuski.
Onko kenelläkään kokemusta GPS-pohjaisesta reitinseurannasta, suunnistuksen tyyliin? Kuskeille annetaan transponderin lisäksi GPS-tracker, joka kirjaa ajetun reitin joko laitteeseen tai reaaliaikaisesti kilpailun järjestäjän tietokoneelle, josta se voidaan esittää kartalla. Se toisi uuden ulottuvuuden lajin seurantaan, katsojat voisivat jännittää tilannetta ruudulta. Toisaalta se myös vähentäisi liian innovatiivista reitinsuunnittelua.

Kirjoittaja: MIKA TUOMINENTere

Se on hyvä jos on innovatiiviset ajolinjat.. turha siihen syvimpään reikään on muiden jatkoksi lykätä.. mut jos on liian innovatiivinen ..sitä sanotaan OIKAISUKSI ;-)

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOTämmöinen kirjoittelu on ikävää niiden kannalta keitä siitä vääränlaisesta oivaltamisesta on takanapäin syytelty.
Noita hevosmiesten tietotoimiston uutisia kun kuulee itse kukin ja siitä syystä olisi syytä jättää moiset vihjailut ja kommentit esittämättä ellei ole käynyt kisan jälkeen katsomassa onko niitä jalajälkien linjoja sitten ajettu vai ei. Kävitkö?

Kirjoittaja: PERTTI KALATIECrossimiehenä sydäntä riipaisee kun huomaa jäljet jotka poikkeaa ajourasta ja on itse kiertänyt kauempaa, tulee tunne että opetetaan "fuskaamaan".

Turha siitä on numeroa tehdä, metsässä mahdotonta estää/mahdollisuus aina olemassa. Turhauttavaa kun pelloille tehdään auraamalla kiemurteleva ura mistä kaikki ajaa suoraan, mutta mitenkäs muutenkaan teet kun ei ole kunnon lumikerrosta estämästä.

Turha kitistä kuuluu jajiin.
Parhaat erottuu aina eikä niiden tarvi fuskaa.
Uutta matoa koukkuun, Niko

Kirjoittaja: TOM NORDMANVaikea aihe. Enduron lajiin kuuluu oleellisesti maastonlukutaito ja nopeimpien ajolinjojen valinta. Kun meillä reittejä ei voida merkata kuten WEC:ssä, jää aina väkisin tulkinnanvaraa nopealle ajolinjalle ja oikaisulle.

Kirjoittaja: MIKA TUOMINENTere

Kylla sen jokainen kuski kyparassaan tietaa jos oikasee.. Ne jotka saa siita kiksit antaa menna olkaa hyva. Ite haluun mitata sita vauhtiani muihin ihan rehdein keinoin.. eli oikeeta spooria pitkin.. ja luulenpa etta tuossa vetskuluokassa se on pelin henki muillakin.. kun ei enaa verenmaku suussa sita kyparaa tarvii paahan vetasta.

Kirjoittaja: HANNU MERIKALLIOEn käynyt piksiä läpi kisan jälkeen, oli hieman väsy olo. Ajoin varmasti koko kisan pisimmän matkan. Kun ajaa tarpeeksi hiljaa, pääsee tutustumaan jokaiseen kuoppaan ja pattiin ;). En myöskään ole tietoinen oikomisista. Kuulin järjestäjiltä ennen viimeistä EK:ta, "tällä kertaa yritetään laittaa tarpeeksi kavereita oikomiskohtiin"... Pääasia ei ole saada syyllisiä hirteen, vaan kehittää järjestelmää, jossa oikominen ei ole mahdollista. GPS-seuranta poistaisi hevosmiesten tietotoimistolta mahdollisuuden levittää huhuja. Käsittääkseni järjestelmä ei maksa aivan maltaita. Olen itse rakentanut seurantasysteemin muutamalle yritykselle, järjestelmä on halpa ja yksinkertainen.

Kirjoittaja: Kimmo PesonenNoinkin nopeatempoisessa ja suurta tarkkuutta vaativassa paikannuksessa gepsi ei oikein taida riittää, vaikka ei tarvisisi ottaa huomioon hetkittäisiä, mutta säännöllisiä signaalin häipymisiä. Kai sillä jonkinlaisen interpoloidun reitin saisi esiin, mutta siitä olisi aika paha löytää oikaisuja, ellei ne olisi todella ihan järkyttävän räikeitä. Eikä siinäkään tapauksessa voisi välttämättä aina tietää, onko oikeasti oikaistu vai onko gepsilla ollut vaikeuksia "nähdä" satelliitteja.

Tuo siis mutua. Onko jollakin omakohtaisia kokemuksia gepsin käytöstä enduroreitillä ja siitä miten hyvin se saa ajetun reitin tallennettua?

Kirjoittaja: JÄÄTÄVÄ OYJuu, mulla on.
GPS:n lisäantenni kypärään teipattuna tulee kohtalaista tulosta, mutta peitteisen maaston alueella ei mitään tulosta.
Ei voi harkita ratkaisuksi oikomiseen.

Sopivan matalat rautalankakerät (piikkilankakerät ?) vaan maastoon tiedettyjen oikaisureittien varrelle "miinoiksi", niin selvii, kuka oikoo.

Heh heh

T Harri

Kirjoittaja: PETRI HONKANENEipä ole kokeiltu, mutta käytänössä tulee ongelmia. Näkyvyys taivaalle min 4 satelliittiin mahdollistaa vastaanottimelle sijainnin laskemisen. Suomalaisessa kuusikossa voi mennä aika pitkä tovi jossa sijainteja on nolla tai tallennettuja sijainteja ilmaantuu muutaman sadan metrin välein. Tuohon mahtuu jo muutama erillinenkin oikaisu. Toinne asia on paikannustarkkuus. Sijainnin keskivirheeksi valmistajat ilmoittavat 5 - 10 m. Pahimillaan sijainti heittelee kuitenkin jopa yli 25 m:n. Huonon satelliittigeometrian ja vähäisten satelliittien tapauksessa sijaintitarkkuus on huonoin, eli esimerkiksi metsän siimeksessä missä perinteitä kunnioittava mantsamies yleensä lymyilee. Satelliittigeometria vaihtelee myös ajan funktiona. Kolmas asia on vastaanottimien päivitystiheys, halvimmat ja yleisimmin käytössä olevat vastaanottimet päivittävät sijaintinsa kerran sekunnissa (1hz.) tämä tarkoittaa sitä että jos vastaanotin liikkuu nopeammin kuin 3,6 km / h. jää vastaanotin "jälkeen". Viimeksi mainuttua suurempi merkitys on vastaanottimen yksilöllisillä ominaisuuksilla päästä sateliitin lähettämään signaaliin kiinni sen kadotettuaan. Eli lopputuloksena on aikamoista siksakkia lasketun ja todellisen reitin välillä.

Kirjoittaja: MINNA KORPPILAHimoksellahan oli viimesyksyn kisassa kuljettajien
seuranta. Eli kartta näky ruudulla ja kuskilla oli
jonkinlainen lähetin mukana ja pienet eriväriset
pisteet eteni kartalla, muistaakseni jätti vielä viivan
perään, että näki mistä oli ajanut. Tosin näitä lähettimiä
ei ollut kun jotain 5 kappaletta. Tarkentakoon joka
asiasta paremmin tietää, mutta siis käytössä tuollainen
systeemi on ollut jo täällä kotisuomenkin kilpailuissa!

Kirjoittaja: TOPI TAAVITSAINENHimoksella käytetty seurantasysteemi oli ymmärtääkseni lainassa suunnistusseuralta. Suunnistuskisoissahan gps-seurantaa on käytetty jo pitemmän aikaa ja olihan tuota mukava seurailla Himoksen kisassakin. Vielä kun siinä olisi näkynyt esim. huippu- ja keskinopeus, mikä ainakin itseäni olisi kiinnostanut.

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILATässä sitä on päästy taas yhteen ihan ikuisuusaiheeseen näissä jutuissa. Kyllä se on nykyisten merkkausohjeiden mukaan ihan mahdollista tehdä sellainen reitti, jossa "oivaltamisille" ei anneta mahdollisuutta. Se vaan vaatii rutosti työtä. Nämä lumettomat talvet tekevät vielä sen, että talvikisat tulee merkata yhtä tarkasti kuin kesäkisat. En usko, että millään "kepsillä" on koskaan mahdollista laittaa näitä asioita kuriin. Ajatellaan vaikka tulossa olevaa Päitsiä... siinä sitä on tekemistä...jos ei ole lunta ja kuitenkin sattuu kovat yöpakkaset...niin missähän siellä ajellaan??? Pappa ??

Kirjoittaja: TOM NORDMANGPS:llä polkuja kolunneena voin olen huomannut että tuo vasta oikomisia näyttääkin. 10 metrin tarkkuus + heijastusten ongelmat tuottaa omituisia reittejä.

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOMulla oli vyölaukussa seurantalaite Liepeellä ja siitä ei muuta iloa ollut kuin näki sen kuinka kauan meni nostellessa mopoa pystyn. Tarkkoja suunnistuskarttoja minulla ei yhdestäkään pätkästä ole, mutta netistä löysin yhden karttapohjaksi ja en ole voinut ajaa esim. jyrkännettä ylöspäin. Päivitysväli siinäkin 1s. ja hl. käsittääkseni 200-250e. Laite siis ei ollut oma, otin vain puhtaasta kokeilunhalusta ja mielenkiinnosta mukaan kun kerran tilaisuutta tarjottiin.

Kirjoittaja: SAMI VIHOLAINENEipä taida tosiaan olla gepsistä apua tuohon.
Olen noin vuoden ajan tallentanut omia suoritteita frwd merkkisellä gps-tallentimella crossi radoilla. Tietokoneella voi jälkeen päin katsella mistä tuli ajeltua ja harvoin se samaa viivaa piirtää kierroksista. Aukealla heitot 3m huiteilla joten metsässä luultavasti 10m luokkaa josko aina piirtää ollenkaan.
Muuten tuo frwd on ollut hyvä vehje, siitä saa seuraavia mm. tietoja: reitti, matka, aika, kierrosaika, syke, kalorit, rasitusvaikutus, hengitystaajuus ja paljon muuta.
Lisäki sitä voi käyttää ainakin nokan puhelimen kanssa bluetoothin yli navigointiin, vaikka tomtom ohjelmistolla.
Suosittelen jos vähänkään kiinnostaa oma kehon toiminta urheilusuorituksessa, tosin kuntoa se ei ikävä kyllä paranna.

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOMulla on se Suunnon mikä lie XR6 tjsp. mutta olen liika pienikokoinen, että se ottaisi pulssia. Sen olisi saanut kyllä liitettyä tähän kokeilemaani laitteeseen. Se 10m ei tosiaan ole lähelläkään totuutta. Tämä koittamani laite piirtää kyllä viivan kahden pisteen välille, vaikka se väli olisi kuinka pitkä. Esim. pisin pyörän pystyyn kinkeeminen oli n. 90s., meni aikas lailla arvioinniksi kun seuraava näyte oli jo lähes 100m päässä. Keskinopeustietokaan ei täsmää lähellekään pätkäaika/km -tietoja. En silti lähtisi ensimmäisenä epäilemään virhettä Kalkun laitteissa. Kuitenkin kun katselee noita Virkin FWRD-tiedostoja, niin nehän näyttää ihan hyviltä kartalla.

Olis muunten tuo Suunto joutilaana, ovh. jtn 250+ egee. Sen verran käytetty, että todettu toimivaksi äijän ympärillä, 150cm normaalirunkosella ei se anturi asetu kunnolla ihoa vasten (rintalastan alapään kohdalla ympäri kiertävä kuminauha ja etupuolella anturi).

Kirjoittaja: HANNU MERIKALLIOOnko tietoa, millä piirillä ne ns. toimimattomat laitteet ovat varustettuja? Nykyiset, Sirf3-piiriin pohjautuvat laitteet ovat huomattavan paljon tarkempia kuin edellisen sukupolven laitteet, ne pystyvät ottamaan signaalin useammalta satelliitilta kuin aikaisemmin. Pelotteena ne voisivat ainakin toimia.